Monique Brabers

Gezellig gezinsleven

Breng de rust terug in je huis

De komst van het ouderschap

Welkom bij een fase van het leven die zowel vreugde als uitdagingen met zich meebrengt: ouderschap. De aankomst van kinderen is een prachtige reis, maar het brengt ook nieuwe rollen, verantwoordelijkheden en een verschuiving in de dynamiek van relaties met zich mee.

Soms wordt de complexiteit van deze overgang onderschat. Het vinden van een gezonde balans tussen ouderlijke plichten en het behoud van een gezonde partnerrelatie valt niet altijd mee. Het is niet ongebruikelijk dat huishoudelijke organisatie en de verdeling van taken bronnen van spanning worden.

Elke levensfase van je kind brengt nieuwe aanpassingen met zich mee. In deze evolutie kunnen spanningen ontstaan tussen jou en jouw partner. Belangrijk is het bevorderen van open communicatie en strategieën voor een constructieve omgang met veranderingen binnen het gezin. Indien conflicten echter een frequente bron van escalatie, verdriet of onmacht worden, is professionele hulp aangeraden. Als gezinstherapeut bied ik geen snelle oplossingen, maar werk ik met je samen aan duurzame strategieën voor een gezonde gezinsdynamiek.

Ouderschap is niet alleen een reis, maar een groeiproces. Schroom niet om gezinstherapie in te zetten zodat jij en jouw partner te midden van de uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt elkaar niet verliest.

Omgaan met een puber

Your children are not your children
They are the sons en daughters of Life’s longing for itself.
They come through you but not from you,
And though they are with you yet they belong not to you.

You may give them your love but not your thoughts,
For they have their own thoughts.
You may house their bodies but not their souls.
Kahlil Gibran 1883-1931

Het opvoeden van pubers is een universele uitdaging en het is begrijpelijk dat dit soms tot conflicten en spanningen kan leiden. Het feit dat je erkent dat deze fase van het leven van je kinderen complex is, is een belangrijke eerste stap.

Het inschakelen van een systeemtherapeut kan zeer waardevol zijn. Ik kan jullie helpen bij het begrijpen van de dynamiek binnen het gezin en bijdragen aan het vinden van gezamenlijke benaderingen om met de uitdagingen om te gaan.

Systeemtherapie biedt verschillende manieren van ondersteuning. Allereerst helpt het bij het identificeren van patronen van interactie binnen het gezin, waardoor de oorsprong van conflicten beter begrepen kan worden. Door middel van therapie kunnen gezinsleden betere communicatievaardigheden ontwikkelen, wat leidt tot effectievere interacties en conflictoplossing.

Daarnaast helpt het om gezamenlijke doelen te stellen met betrekking tot de opvoeding van pubers. Het kan ouders ondersteunen bij het verminderen van tegenstrijdige opvoedingsstijlen, wat cruciaal is voor een consistente aanpak.

Het biedt ook ruimte om individuele behoeften en zorgen van elk gezinslid te erkennen. Dit is van essentieel belang om een ondersteunende omgeving te creëren.

Ik kan jullie kan helpen bij het herkaderen van conflicten, waarbij ze worden benaderd als kansen voor groei en begrip, eerder dan bronnen van stress. Onze samenwerking stelt jullie als gezin in staat om effectieve strategieën te ontwikkelen om specifieke uitdagingen aan te gaan, zoals het stellen van grenzen en het omgaan met conflicten.

Het is een positieve stap dat je openstaat voor het zoeken van hulp. Onthoud dat systeemtherapie niet alleen gericht is op het oplossen van problemen, maar ook op het versterken van de banden binnen het gezin en het bevorderen van groei op individueel en collectief niveau.

Meer rust in een nieuw samengesteld gezin

Een nieuw samengesteld gezin is tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen in onze samenleving. Het leven met verschillende kerngezinnen brengt echter unieke uitdagingen met zich mee. Het vermengen van gezinsculturen, omgaan met loyaliteitskwesties en het balanceren tussen bloedband en de band die in het nieuwe gezin is ontstaan, zijn zaken die vaak onbewust een grote rol spelen.

De positie van een stiefouder is hierbij van cruciaal belang, maar tegelijkertijd ook zeer kwetsbaar. Het samengestelde gezin ontstaat vaak na een scheiding of na het overlijden van een van de biologische ouders. Het is interessant om te weten dat bijna 10 procent van alle gezinnen als samengesteld of stiefgezin kan worden beschouwd.

De verhoudingen binnen een samengesteld gezin zijn vaak complex. Hierbij spelen niet alleen de ouder-kindrelaties een rol, maar ook de stiefouder-stiefkindrelaties en mogelijke relaties tussen halfbroers en -zussen. Dit creëert een gelaagdheid die begrip, geduld en communicatie vereist om te navigeren.

De kwetsbaarheid van de positie van een stiefouder is duidelijk, omdat deze vaak wordt gevormd in de schaduw van een eerdere ouder. Het vergt inzet en gevoeligheid om een vertrouwensband met de stiefkinderen op te bouwen. Het erkennen en respecteren van zowel biologische als verworven familiebanden is cruciaal voor het welzijn van het hele gezin.

Professionele ondersteuning, zoals gezinstherapie, kan een waardevol instrument zijn om met deze complexe dynamieken om te gaan. Het biedt een veilige ruimte om openlijk te communiceren en gezamenlijk oplossingen te vinden. De erkenning van deze uitdagingen is de eerste stap naar een gezond en bloeiend samengesteld gezin. Het vereist een voortdurende inspanning van alle gezinsleden om begrip en respect te cultiveren in deze unieke en vaak complexe dynamiek.

Samenleven is een kunst

Laat mij jou daarbij helpen